Het verschil tussen een franchise onderneming en een filiaalbedrijf

Wat zijn de verschillen tussen een franchiseonderneming en een filiaalbedrijf

Over een franchise onderneming

Franchiseondernemingen zijn ondernemingen die een keten van activiteiten hebben. Deze bedrijven kunnen worden gezien als een groep van kleine bedrijven onder één merk. In deze franchises heeft de eigenaar veel verantwoordelijkheid en kan hij het merk en het bedrijf naar een hoger niveau tillen. Franchiseondernemers kunnen profiteren van de volgende voordelen: Een groot en consistent klantenbestand, een set zakelijke vaardigheden, een kant-en-klaar netwerk en kansen om de omzet en winst te verhogen. Het is heel gemakkelijk om een franchisezaak te beginnen, dit komt omdat de franchiseondernemer gemakkelijk een licentie kan krijgen om een bedrijf te openen. De franchiseondernemer kan gemakkelijk toegang krijgen tot een breed scala van diensten en producten die nodig zijn voor het bedrijf. Daarnaast kan een franchiseondernemer gemakkelijk de zaak uitbreiden.

Wat is een filiaalbedrijf?

Een filiaalbedrijf is een bedrijf dat eigendom is van een ander bedrijf. Als een moedermaatschappij bijvoorbeeld 10 dochterondernemingen bezit, dan kan ook worden gezegd dat zij 10 filiaalbedrijven bezit. Het moederbedrijf staat bekend als het hoofdbedrijf, en de dochterbedrijven staan bekend als filiaalbedrijven. Waarom hebben bedrijven filialen? De belangrijkste reden voor een bedrijf om een filiaalbedrijf te bezitten is om risico’s te delen. Een bedrijf dat deel uitmaakt van een groter bedrijf zal de risico’s delen die het grotere bedrijf heeft.

Het verschil zit hem dus in de spreiding van risico’s. Wanneer je als ondernemer instapt bij een franchiser dan ligt het risico volledig bij de ondernemer zelf. Wanneer een ondernemer bij een filiaalbedrijf werkt wat onder toezicht staat van het moederbedrijf, dan worden de risico’s gedeeld met het grotere geheel.